Geschiedenis

Door: Frits van Horne

De naam “Galgenberg” is terug te voeren naar de plek, waar eeuwenlang terechtstellingen plaatsvonden van ter dood veroordeelde misdadigers. Deze werden opgesloten en berecht in het kasteel van Horn.  De Galgenberg lag op het grondgebied van Haelen, zodat destijds reeds sprake was van samenwerking tussen Haelen en Horn, immers berechting vond in Horn plaats en de doodvonnissen werden uitgevoerd in Haelen!!

Op onderstaande kaart uit 1633 zijn de galgen ingetekend en ook de windmolen, die  iets noordelijker lag. Deze molen is in 1845 verplaatst naar Baexem, waar ze nu nog langs de Rijksweg te bewonderen is.

galg

De Galgenberg lag niet op de plek van het te realiseren tennispark, maar een paar honderd meter noord-westelijker. Op onderstaande luchtfoto uit 1944 is nog duidelijk te zien, dat de Galgenberg een echte berg was. Hierdoor waren de lijken van de gehangenen nog van verre afstand te zien. Dit moest uiteraard als afschrikwekkend middel dienen.

1944 10-28 Haelen (2)

Deze berg is begin jaren vijftig van de vorige eeuw helemaal afgegraven en gebruikt voor ophoging van de toen in de uiterwaarden van de Maas gebouwde Maascentrale.  De afgegraven Galgenberg werd in 1953 het onderkomen van RKVV Haelen. Dit bleef zo tot 1967 toen de voetbalclub naar de huidige locatie aan de Roggelseweg verhuisde.  De oude Galgenberg werd ingericht als woonwagenkamp en bleef dit tot 2000, toen het kamp moest wijken voor de omleiding van de Napoleonsweg.

De vroegere geschiedenis van de Galgenberg  is in onderstaand artikel  beschreven door de Haelense amateurhistoricus Petrus Schreurs (1848-1940).

Galgenberg