Padel

WAT IS PADEL?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt Padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket ( zie foto). Een Padel racket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon. De bal die je gebruikt bij Padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd(exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen.

PADEL POPULAIRDER DAN TENNIS?

De meeste Nederlandse tennisverenigingen hebben het zwaar. Het aantal tennis leden loopt steeds verder terug en veel verenigingen hebben moeite (financieel) het hoofd boven water te houden. Gelukkig speelt dat nu nog niet bij TV Napoleon. Je kunt het maar beter voor zijn.

Padel daarentegen is bezig met een sterke opmars. De toegankelijkheid van de sport is hierbij een belangrijke factor. Om goed te kunnen tennissen moet je beschikken over een goede techniek, een sterk uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Het is niet eenvoudig alle slagen, zoals service en backhand, goed onder de knie te krijgen. Bij Padel is dit een stuk eenvoudiger: de banen zijn kleiner en het gebruik van de wanden maakt het eenvoudiger om de bal naar de overkant te krijgen. Er hoeven minder afstanden te worden afgelegd en goed voetenwerk en een goede techniek zijn hierdoor minder belangrijk.

Padel is dus veel laag drempelijker en heeft een grote fun factor. Doordat de glazen wanden onderdeel van het spel zijn, is er veel meer dynamiek in het spel en is geen rally hetzelfde. Omdat je dicht tegenover elkaar staat is er ook meer sociale interactie dan bij tennis. En dit wordt gewaardeerd! Vele tennissers die kennisgemaakt hebben met de Padel sport zijn om. Dit biedt kansen.

DE OPMARS VAN PADEL IS NIET TE STUITEN

In 2016 is het aantal Padel banen in Nederland verdubbel en ook voor 2017 is een verdubbeling haalbaar geworden. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet. In de landen rond Nederland is deze groei nog groter geweest. In Duitsland, Frankrijk, Italiƫ, Belgiƫ, Portugal en Zweden is Padel ook aan een grote opmars bezig. Ook daar is de verwachting dat deze groei de komende jaren doorzet: veel tennisclubs zullen Padel banen aanleggen en ook het aantal zelfstandige Padel clubs zal toenemen. Hierdoor zal er op grotere schaal verschillende interne en externe competities en toernooien georganiseerd worden. De Nederlandse Padel bond promoot de sport met toernooien, competities, ranking en topteams voor dames heren en veteranen.

De KNLTB is inmiddels intensiever gaan samenwerken met het NOC-NSF en heeft een beleid ontwikkeld ter promotie van Padel als aanvulling voor tennisverenigingen. Dit beleid omvat onder andere opleiding voor trainers, advies over de bouw van Padel banen, het organiseren van competities, publiceren van een toernooikalender en marketing en ledenwerving voor verenigingen. Internationaal zal er ook meer media-aandacht komen voor Padel. Uiteindelijk zal Padel een van de vier grootste sporten van Nederland worden naast hockey, voetbal en tennis. Inmiddels hebben veel tennissers en oud-tennissers dan ook de overstap als 2e sport naar Padel gemaakt.

Op YouTube zijn tientallen filmpjes te vinden over Padel tennis. Je kunt ook een van onderstaande Hyperlinks openen.

https://www.youtube.com/watch?v=UfKNkJ1fp-U&feature=youtube

https://www.youtube.com/watch?v=XOWHyaEpOPk